4 Green Support / Aanvalsleiders

GreenDrinks Vriend Duurzaam & Smalspoor Museum

12 mei 2015

Categorie: Historie

Bijna 70 belangstellenden kwamen 12 mei naar Erica, naar het Industrieel Smalspoor Museum om te ervaren wat deze vrijwilligersorganisatie, samen met Vriend Duurzaam uit Coevorden, al aan verduurzaming heeft gedaan.

Industrieel Smalspoor Museum.

Opgericht in 1984 en gevestigd op een 6 ha groot terrein gelegen aan het Dommerskanaal in Erica herbergt het niet alleen een grote collectie smalspoor locomotieven, wagens en werktuigen, maar ook historische foto’s en ander materiaal. In 2013 is een nieuwe locomotievenloods ontworpen en is de bouw er van in eigen regie uitgevoerd. Het dak is in april 2014 door Vriend Duurzaam uitgerust met zonnepanelen. Doelstelling: de CO2-uitstoot van de historische diesels compenseren door zonne-energie.Het positieve effect van de panelen is zelfs in de eerste wintermaanden van 2014 al aangetoond. In november + december is 950 KWh verbruikt en 1750 KWh terug geleverd aan het net.
Hein Ruijgers, bestuurslid van het Industrieel Smalspoor Museum, vertelde over het museum, over het ontwerp en de bouw van de nieuwe locomotievenloods in 2013/2014 en waarom voor Vriend Duurzaam is gekozen als leverancier van de zonnepanelen. Zie ook de presentatie Smalspoor Museum.

Vriend Duurzaam BV.

Samen met Vriend BV totaal installateur met 40 vaste medewerkers in Coevorden en gespecialiseerd in Utiliteit, Retail, Zorg en Onderwijs (B2B). Zij installeren en onderhouden installaties van zonnepanelen, zonnecollectoren, LED-verlichting, warmteterugwinning, verwarming, ventilatie, elektra, brandmelding, inbraak, zorgsystemen en telefooninstallaties. Voor LIDL bijvoorbeeld installeren en onderhouden zij het datanetwerk in heel Nederland.

Tom van Engelen, directeur Vriend Duurzaam, vertelde over het geplaatste zonnesysteem, het daar bij behorend energie-managementsysteem en over andere duurzame mogelijkheden. Zie presentatie VriendDuurzaam