4 Green Support / Aanvalsleiders

GreenDrinks Oma Serveert Vlees v.d.Woeste Grond @ Restaurant Streekeigen

19 november 2015

Categorie: Historie

Weer een GreenDrinks “terug naar de natuur”, want stond volledig in het teken van productie en bereiding van duurzaam/biologisch/gezond vlees. Bijna 60 deelnemers kwamen bijna letterlijk een kijkje nemen in de keuken van . . . . .

Oma Serveert Vlees van de Woeste Grond @Restaurant Streekeigen.

WoesteGrondRichard van Pelt heeft o.a. in natuurgebied “het Drents-Friese Wold” kuddes Schotse Hooglanders, Aberdeen Angus, Schoonebeker Heideschapen en varkens lopen. Hij vertelde met passie over zijn kuddes op de “Woeste Grond”, hun zelfredzaamheid, de begrazing en onderhoud van de natuurgebieden en wat dat betekent voor het product: Natuurvlees, dat duurzaam tot stand is gekomen, rechtstreeks uit de natuur, echt gezond, eerlijk gras-gevoerd en een echt streek product.

OmaServeertLeon Stam is chef-kok en kookt als “Oma Serveert” op locatie overal in het land. Hij kookt alleen met pure producten, afkomstig van vee van boeren die met hun hart boeren en waarvan hij de herkomst kent, dus is de samenwerking met “De Woeste Grond” vanzelfsprekend. Léon vertelde over zijn manier van koken met dit natuurvlees, over de invloeden van de seizoenen op de smaak er van, het gebruik van kruiden en de inspiratie die hij bij zijn manier van koken (zoals vroeger, puur en natuurlijk) heeft opgedaan uit de receptenschriften van Oma Marie Benda. Zij kookte rond 1920 voor diverse notabelen, heeft meerdere gelegenheidsdiners verzorgd en de gerechten en menu’s daarvan in kookschriften geschreven.

VanKliekNaarSjiekOok Eugénie Benda heeft gebruik gemaakt van haar Oma’s aantekeningen. Oma beschreef daar ook in hoe zij met overgebleven voedsel omging en het op volgende dagen ombouwde van kliekje naar een nieuwe, sjieke maaltijd. Eugénie schreef daar een boekje over, “Van Kliek naar Sjiek”, en vertelde waarom zij het heeft geschreven. Jaarlijks gooien we gemiddeld 50 kilo per persoon goed voedsel in de afvalbak en dat kan anders. In het kookschrift staan ruim 40 leuke, simpele gerechten en nuttige wenken om minder voedsel te verspillen.

restaurant-streekeigen-erica-greenmeetsMarc Haan is chef-kok bij Restaurant Streekeigen in Hampshire Hotel Zuid-Drenthe. Kruiden uit eigen tuin, groenten van de boer om de hoek en de beste biologische streekproducten, dus ook Vlees van de Woeste Grond. Dat zijn de smaakvolle ingrediënten (in het seizoen dat ze beschikbaar zijn), waarmee hij kookt.  Het hotel is een van de meest duurzame en groene in Nederland. Met een eigen kruidentuin en de natuur voor de deur wil hij de gasten verrassen met telkens nieuwe culinaire gerechten, gebaseerd op het aanbod van die dag. Verse producten, verantwoord en biologisch, culinair en gezond.

Voor het netwerkdeel van de GreenDrinks maakten beide chef-koks op basis van eenzelfde soort vlees (het borststuk) een gerechtje. De deelnemers waardeerden dat culinaire aspect zeer. Een carpaccio vanuit Streekeigen, een stoofpotje vanuit Oma Serveert, allebei perfect van smaak en heel verschillend. Geen wonder, dat de laatste deelnemers pas tegen 20:00 uur vertrokken!

Zie voor meer info de websites:

www.vleesvandewoestegrond.nl

www.omaserveert.nl

http://vanklieknaarsjiek.nl/

http://www.zuiddrenthe.nl/restaurant

http://www.zuiddrenthe.nl