4 Green Support / Aanvalsleiders

GreenDrinks @DoReMiFa Verbouw naar passief/duurzame appartementen

12 mei 2016

Categorie: Historie

Hoe bouw je een voormalige muziekschool om naar 36 duurzame appartementen? Het is Van Nie Beheer, met support van Ruud Room, gelukt en ruim 50 belangstellenden zagen het bewijs daarvan. Hulde en een inhoudelijke parel!

Na het faillissement van CQ is de muziekschool aangekocht door Van Nie Beheer. Doelstelling: Ombouwen naar 36 appartementen, maar dan wel met heel veel aandacht voor duurzaamheid, op basis van het “passief bouw”-principe. Daardoor werd het ook meer dan projectontwikkeling an sich en vervult Van Nie Beheer een voorbeeldfunctie voor collega-investeerders/ontwikkelaars.

De transformatie van de muziekschool is begin 2016 gestart en op 31 maart is het 1e (DO-) deel van het complex met 8 appartementen opgeleverd in aanwezigheid van wethouder Jisse Otter. Wethouder Otter gaf daar bij aan dat -als het aan hem zou liggen- de 20.000 m2 leegstaande winkels in Emmen met dezelfde passieve bouw insteek zouden worden omgebouwd naar woningen.

In het verslag van die DO-oplevering in het DvhN noemt Ruud Room dit project “Het meest energiezuinige getransformeerde complex van Emmen en mogelijk van Drenthe”. Opvallend is het ontbreken van een gasaansluiting, van CV-radiatoren en zelfs (m.u.v. de badkamers) van vloerverwarming. De appartementen zijn “all-electric”, waarin ventilatoren zorgen voor 24/7 naverwarming van de lucht. Zonnepanelen, drie-laags glas en extreem isolerende maatregelen zijn standaard.

Dolf van Nie vertelde enthousiast over zijn motivatie om het karakteristieke gebouw voor de omgeving te behouden en in de transitie naar appartementen te verduurzamen en ging Ruud Room gedetailleerder in op de inhoudelijke en uitdagende aspecten van verduurzaming op grond van “Passief in de Bestaande bouw”, inclusief de uitdagingen bij de ingrijpende bestemmingswisseling.
Mooi, dat het werk grotendeels wordt uitgevoerd door “kleine” en regionale bedrijven, Bouwservice Kreeft uit Zwartemeer en Installatiebedrijf Mack&Tos uit Emmer Compascuum.

Tijdens de rondleiding door het complex werden de 4 bouwfasen, basis (FA), bijna klaar (MI), net opgeleverd (RE) en grotendeels al bewoond (DO) getoond en toegelicht. Tijdens het informele deel werd met waardering over het verduurzamingsbeleid van Van Nie Beheer en het resultaat van het DoReMiFa-complex gesproken. Onvermeld mag niet worden, dat de hapjes van De Gasterij uit Oosterhesselen gretig aftrek vonden.

Nogmaals hulde aan Van Nie Beheer en op naar hun volgende project, de Zuiderkerk in de Wilhelminastraat!