4 Green Support / Aanvalsleiders

GreenDrinks @Cumapol

10 november 2016

Categorie: Historie

In november waren we te gast bij Cumapol. Bijzonder om te zien hoe vele machines (uit de tijd van Akzo) ingezet worden voor het recyclen en upcyclen van PET.

Cumapol Emmen startte in 2013 met de recycling van PET-flessen en kreeg meteen goedkeuring van de European Food Safety Authority (EFSA) dat de gemaakte producten uit gerecycled materiaal direct in contact mogen komen met voedsel. Tegenwoordig wordt 50% van de capaciteit ingezet op de upgrading van ge-recycled PET en 50% op nieuwe specialiteiten. De missie van Cumapol is om meer toepassingen te ontwikkelen waar gerecycled materiaal in gebruikt kan worden en daarnaast (door te werken aan het ontwerp) producten te ontwikkelen die uiteindelijk beter gerecycled kunnen worden. De term “Design for Recycling” is wel bekend, maar Cumapol denkt meer in de richting van “Design for Upcycling”.

Cumapol zet in op verschillende innovaties in de polyester chemie. Zo werkt Cumapol aan gemodificeerde PET voor toepassing in menuschalen (voor de productie van buizen en pijpen) en volledig PET tapijt. Voor de toekomst werkt Cumapol ook aan biobased PET en de ontwikkeling van chemisch gerecycled PET. Wederom innovatieve producten, die juist in de wisselwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen kansen hebben om te slagen.

Na de presentatie over de duurzame aspecten van de Cumapol-bedrijfsvoering volgde een uitgebreide rondleiding door de productieafdeling. Indrukwekkend kijkje in de keuken van Cumapol.

.Cumapol GreenDrinks   IMG_20161110_174905 (1)

Cumapol is gevestigd op het Emmtec-terrein en valt onder de vlag van Green PAC.