4 Green Support / Aanvalsleiders

GreenDrinks bijeenkomst @ Rademakers Gieterij | 2RG BV

donderdag 16 maart 2023

Op donderdag 16 maart nemen we u mee voor een wel heel bijzonder kijkje achter de schermen. We zijn dan te gast bij Rademakers Gieterij in Klazienaveen en ontdekken de wereld van het gieten van ijzer en smeden van (duurzame) plannen.

Rademakers Gieterij is een producent van hoogwaardige producten van grijs gietijzer. Een van de grotere circulaire bedrijven in Drenthe die enorme hoeveelheden oud ijzer omsmelt naar nieuwe producten. Maar ook een bedrijf waar meerdere generaties met trots hebben gewerkt of nog altijd werken. Een gieterij met een lange geschiedenis die dit jaar de 75e verjaardag viert. Graag nodigen we u uit voor een uniek kijkje achter de schermen!

In augustus 2021 werd Rademakers overgenomen door Werner Velthuis en Erik Jennes. Zij hadden direct bij de doorstart al het doel om aan de slag te gaan met verduurzamen en het verlagen van de CO2 footprint.

Maar hoe verduurzaam je zo’n grote energieverbruiker? Volgens de directeuren doe je dit vooral ook met gezond boerenverstand. Beginnen met praktische zaken; ‘Wat kun je vandaag doen?” Door nuchter te kijken naar eigen processen en door effectieve investering. Zo hebben ze met grote stappen het gasverbruik weten te reduceren.

Ze werken aan serieuze verlaging van electra van het huidige jaar en kijken ondertussen hoe een gieterij er over 10 jaar uit moet zien en wat daarvoor nodig is.

Tijdens deze bijeenkomst vertellen Werner en Erik hoe zij op dit moment al grote stappen zetten met het verduurzamen van processen, over hun impactvolle samenwerkingen in de regio en de kansen voor de toekomst. Van circulair naar supercirculair!


Verduurzamen en samenwerken zijn belangrijke pijlers bij Rademakers Gieterij. Energiefonds Drenthe helpt mee met het mogelijk maken van het versnellen van verduurzaming. Maarten Bunnik van Energiefonds Drenthe is aanwezig bij deze GreenDrinks. Hij kan u hier alles over vertellen.

Taeke Tuinstra (NHL Stenden) en Emile Suringar (NMF Drenthe), ontwikkelaars van de Verweven Waarde Scan, zien Rademakers als een prachtig voorbeeld in de regio als het gaat om samenwerken in de ketens. Zij zijn op 16 maart ook aanwezig en praten u graag bij over hoe de VWS Scan bijdraagt aan het reduceren van grond(stoffen)gebruik door het Drentse bedrijfsleven en publieke sector, het stimuleren van de deeleconomie van de toekomst en het herstellen van biodiversiteit.


Programma

16:45 inloop

17:00 opening/welkom door Linda Meijer

17:05 presentatie door Erik Jennes en Werner Velthuis met aansluitend een rondleiding door de fabriek.

18:00 pitches: energiefonds drenthe door Maarten Bunnink en Verweven Waarde Scan door Taeke Tuinstra en Emile Suringar.
Gevolgd door een drankje en de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.

19:00 afsluiting

Graag verwelkomen we u donderdag 16 maart bij Rademakers Gieterij in Klazienaveen.


Hoe aan te melden?
Bent u ook benieuwd hoe Rademakers Gieterij inzet op drastische reduceren van de CO2 footprint? Meld u zich dan aan via de link in de mail met uitnodiging die u heeft ontvangen.

Bent u (nog) geen GreenDrinks-lid en wilt u graag een keer aansluiten om kennis te maken met het netwerk? Stuurt u dan een mail naar info@greendrinkszod.nl.

Voor deze GreenDrinks zijn er maximaal 30 plekken beschikbaar. Bij aanmelding hebben leden van GreenDrinks een preferente positie.

Aanmelden?

Wil je je aanmelden voor deze activiteit? Stuur dan een bericht aan info@greendrinkszod.nl. Graag met “Aanmelding  + datum” bij Onderwerp en uw NAW-gegevens in het bericht.

Aanmelden per e-mail